Nagradu “Dunav 2860” za najbolji film festivala, na novoosnovanom međunarodnom filmskom festivalu Dunav Film Fest dodeliće žiri koji čine glumci Jelena Gavrilović, Goran Bogdan i Slaven Došlo.

Osam aktuelnih evropskih naslova koji su predstavljeni na značajnim festivalima širom Evrope, koji će biti prikazani u okviru Glavnog programa festivala, naći će se u takmičarskoj selekciji  za nagradu “Dunav 2860”. Naziv nagrade simbolično označava dužinu reke Dunav u kilometrima u njenom celom toku, od izvora do mora, kao i dužinu trajanja festivala u minutima filmova.

U konkurenciji za nagradu, naći će se film Zlogonje, Raška Miljkovića, koji će premijerno biti prikazan našoj publici u nedelju, 19. avgusta. Iste večeri, publika će imati priliku da pogleda i mađarski film Viski bandit, koji je imao svoje projekcije na filmskim festivalima u Varšavi i Čikagu.

Naredne večeri, u ponedeljak 20. avgusta, biće prikazano ostvarenje U hodnicima, koje je svoju premijeru doživelo na Berlinalu, kao i film „Linija“ koji je prikazan na Međunarodnim filmskim festivalima u Karlovim Varima, Odesi, kao i na filmskim festivalima u Čikagu i Palm Springsu.

Prevodilac je još jedan filmski naslov koji je prikazan na Berlinalu,a naći će se u konkurenciji za najbolji film. Biće prikazan u utorak, 21. avgusta, dok će publika iste večeri moći da pogleda i film „Radio gramofon“ koji je prikazan na Haifa filmskom festivalu u Izraelu i na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Film Limunada je filmsko ostvarenje koje je prošlo zapaženo na festivalskoj filmskoj sceni ove godine. Svoju premijeru kod nas će imati na “Dunav Film Fest-u” u sredu 22. avgusta. Ovaj film donosi autentičnu životnu priču, kao i prikaz “obećane zemlje” u nekom drugom svetlu. Nakon ovog filma, publika će moći da pogleda Tri dana u Kviberonu, film posvećen čuvenoj glumici Romi Šnajder poznatoj po svojoj lepoti i talentu.

Osim takmičarskog dela, „Dunav Film Fest“ ima još četiri programske celine: Dunavski hitovi, Vip kinoteka , Velikani evropske umetnosti i Tvrđave Dunava, a programi će se odvijati još na pristaništu na Dunavu, na trgu kod Karađorđevog duda i u Centru za kulturu.

Festival će otvoriti ostvarenje Svi znaju, reditelja Ašgara Farhadija, sa Penelope Kruz u glavnoj ulozi.

„Dunav Film Fest„ se prvi put održava u Smederevu, a ljubitelji filma će imati priliku da se upoznaju sa nekim od najznačajnijih aktuelnih filmskih ostvarenja, koja su nastala u deset država kroz koje protiče reka Dunav.