Nakon premijera na najvećim filmskim festivalima aktuelni evropski naslovi premijerno će biti prikazani na „Dunav Film Fest-u“, izjavio je Jugoslav Pantelić, gostujući programski direktor ove manifestacije.

Ostvarenje U hodnicima, koje je premijerno prikazano na Berlinalu i koje je ovenčano priznanjem Ekumenskog žirija, domaća publika će imati priliku prvi put da pogleda u okviru takmičarskog programa DFF-a u Malom gradu Smederevske tvrđave.

Pored ovog ostvarenja ljubitelji sedme umetnosti imaće priliku da pogledaju još neke naslove koji su premijerno prikazani na najvećim evropskim festivalima ove godine.

Film Tri dana u Kviberonu posvećen glumici Romi Šnajder i zasnovan na nikada objavljenom, poslednjem intervjuu koji je dala godinu dana pred svoju iznenadnu smrt, otkriće nam životne, profesionalne i emotivne aspiracije i želje ove umetnice zapažene po svojoj lepoti, umeću i ljubavnoj vezi sa Alenom Delonom.

Limunada je još jedan filmski naslov koji će svoju premijeru imati na “Dunav Film Fest-u”. Rediteljski debi rumunske montažerke Ioane Urikaru prošao je zapaženo na festivalskoj filmskoj sceni ove godine, jer donosi autentičnu životnu priču, kao i prikaz “obećane zemlje”u nekom drugom svetlu.

“Interesovanje domaće publike za evropskim filmom je veliko, zbog toga smo pažljivo birali naslove koji su obeležili ovu godinu i oni će biti premijerno prikazani publici u okviru takmičarskom programa”, izjavio je Jugoslav Pantelić i dodao: “van glavnog programa biće premijerno prikazana ostvarenja iz 2016. i 2017. godine koja se izdvajaju po svom kvalitetu a publika nije imala prliku do sada da ih pogleda. Na ovaj način ljubitelji sedme umetnosti dobiće uvid u filmski repertoar država podunavskog sliva.”

Programom “Dunav Film Fest-a” obuhvaćeni su i naslovi domaće kinematografije. Film Zlogonje, Raška Miljkovića biće premijerno prikazan našoj publici, dok će jugoslovenski klasik, film Varljivo leto ’68, koji je digitalno restauriran u okviru projekta Vip kinoteka zatvoriti manifestaciju.

“Dunav Film Fest” otvoriće film Svi znaju koji je otvorio i Kanski filmski festival.