5. Festival francuskog filma: 14-18. jun 2023. godine

Sve vesti / Film „Časovi persijskog“ otvara treći Dunav Film Fest

Film „Časovi persijskog“ otvara treći Dunav Film Fest

Film „Časovi persijskog“ otvara treći Dunav Film Fest

Premijerom filma „Časovi persijskog“, reditelja Vadima Perelmana biće otvoren 3. Međunarodni festival podunavske kinematografije koji se održava od 11. do 16. septembra na tri lokacije u Smederevu.

 

Treće izdanje Dunav Film Festa otvoriće ratna drama koja je svoju svetsku premijeru imala na Berlinskom filmskom festivalu, gde je pokupila sve simpatije publike. Film „Časovi persijskog“ nastao je po istoimenoj kratkoj priči nemačkog pisca Volfgana Kolhase i vodi nas kroz život jednog mladog jevrejina tokom nemačke okupacije, za vreme Drugog Svetskog rata. Njegova neobična snalažljivosti i lukavosti spasiće mu sopstveni život.

Kako bi preživeo u koncentracionom logoru, Žil, mladi jevrejin iz Belgije, lažno tvrdi da je Persijanac i nailazi na nemačkog upravnika logora koji će jedini da poveruje u njegove reči. Nekonvencionalno prijateljstvo se stvara između njih dvojice, kada Klaus traži od Žila da ga nauči presijski jezik za koji on samo pretpostavlja da zna.

Film je nastao u koprodukciji Nemačke, Rusije i Belorusije i biće deo ovogodišnjeg takmičarskog programa, boreći se za glavnu nagradu festivala „Dunavska Lađa“. Pored filma „Časovi Persijskog“ u takmičarskog programu biće prikazano još šest filmova.

Festival će biti svečano otvoren 11. septembra od 19:30 u Malom gradu Smederevske tvrđave, a publika će i tokom narednih dana moći da prati najnovija filmska ostvarenja. Pored Malog grada Smederevske Tvrđave i ove godine posetioci festivala besplatno će moći da gledaju filmova na Brodu Pristan, kao i na Karađorđevom trgu gde se tradicionalno prikazuju Klasici srpskog filma.

Celokupan program Festivala biće objavljen u sredu 2. septembra na sajtu dunavfilmfest.rs i sajtu Centra za Kulturu Smederevo.

Scroll to Top