5. Festival francuskog filma: 14-18. jun 2023. godine

Sve vesti / Hristina Popović otvorila 3. Dunav Film Fest

Hristina Popović otvorila 3. Dunav Film Fest

Hristina Popović otvorila 3. Dunav Film Fest

Dunav Film Fest otvoren u Malom gradu Smederevske tvrđave filmom „Časovi persijskog“ reditelja Vadima Perelmana.

 

U Malom gradu Smederevske tvrđave večeras je svečano otvoren 3. Dunav Film Fest rečima glumice i predsednice ovogodišnjeg žirija Hristine Popović, koja je istakla da joj je veliko zadovoljstvo da ove godine bude deo festivala: “Verujem da svi željno iščekujete da pogledate film na velikom platnu.”

Publici se obratio i gradonačelnik Smedereva Jovan Beč koji je pozdravio sve prisutne najavljujući najnovija ostvarenja u kojima će publika moći da uživa u narednim danima istakavši da se raduje što je i ove godine “Dunavska Lađa” zaplovila.

Idejni tvorac festivala Igor Stanković zahvalio se vernoj publici: “U danima kada nam je posle više meseci izolacije, preko potrebna socijalizacija, festival DUNAV FILM FEST je pravo mesto za to i to ne samo kao jedan od retkih festivala koji će se ove godine realizovati već kao festival koji se dešava na najlepšem mestu na svetu u predivnom Smederevu.”

Selektor festivala, Jugoslav Pantelić najavio je u narednim danima raznorsnost programa i posebno govorio o programu Klasici srpskog filma, osvrćući se na vrsne dragulje naše kinematografije „Marš na Drinu“ reditelja Žike Mitrovića i film „Ciganka“ Nikole Tanhofera, a potom predstavio ovogodišnji žiri u sastavu – reditelja Mladena Đorđevića, glumice Hristine Popović i glumca Filipa Đurića.

Pored glavnog žirija i ove godine čuće se glas mladih autora i mladog žirija koga čine reditelji Momir Milošević, Maja Novaković i Nikola Polić. Mladi žiri dodeliće tri nagrade na Dunav Film Fest-u 2020. – „Dunavska lađica“ za najbolji film po mišljenju mladog žirija, „Nagrada za najboljeg maldog autora“ i „Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje“.

Nakon svečanog otvaranja, posetioci su pod vedrim nebom uživali u filmu „Časovi persijskog“ reditelja Vadima Perelmana, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinskom Filmskom Festivalu.

Tokom 6 festivalskih dana na 4 lokacije, od kojih je jedna virtuelna (mojoff.net), publika će imati priliku da pogleda 30 filmova iz 5 programskih celina. Festival će svečano zatvoriti film reditelja Darka Bajića „Ime Naroda“ 16. septembra od 19.30h u Malom gradu Smederevske Tvrđave.

Scroll to Top