5. Festival francuskog filma: 14-18. jun 2023. godine

Sve vesti / Klasici srpskog filma na Dunav Film Festu

Klasici srpskog filma na Dunav Film Festu

Klasici srpskog filma na Dunav Film Festu

Pet kultnih filmova domaće kinematografije koji su digitalno restaurirani u okviru projekta Vip Kinoteka, biće prikazani na drugom izdanju Dunav Film Festa u Smederevu.

 

Pod pokroviteljstvom kompanije Vip mobile, u samom centru Smedereva na Karađorđevom trgu, u periodu od 21. do 25. avgusta, publika će imati priliku da pogleda filmove, „Ljubav i moda“, „Petrijin venac“, „Tri karte za Holivud“, „Nacionalna klasa“ i „Miris poljskog cveća“.

Jugoslovenski klasik iz 1960. godine „Ljubav i moda“ reditelja Ljubomira Radičevića, biće prikazan u sredu 21. avgusta. Ovaj film predstavlja dokument jednog vremena, u kojem je zabeležen život prestonice s početka 60-ih godina, a pored velikana sedme umetnosti okupio i neka od najvećih imena iz sveta muzike sa ovih prostora poput Gabi Novak, Ive Robića, Arsena Dedića, Đuze Stojiljkovića.

U četvrtak, 22. avgusta, pred smederevskom publikom biće prikazan film „Petrijin venac“, reditelja Srđana Karanovića, koji je ostao zapamćen po debitantskoj ulozi Mirjane Karanović. Priča o teškom životu, ali i nesalomivom duhu Petrije ispraćena je muzikom jednom od najvećih filmskih kompozitora Zorana Simjanovića.

„Tri karte za Holivud“, je još jedno filmsko ostvarenje koje će biti prikazano u novom sjaju, u petak 23. avgusta. Radnja ovog kultnog ostvarenja, za koje je scenario pisao Željko Mijanović, odvija se 1962. godine u malom mestu u Jugoslaviji, u kojem legendarni Branislav Lečić, u ulozi policajca, priprema građane na dolazak Maršala Tita.

Jedan od najpopularnijih domaćih filmova „Nacionalna klasa“, reditelja Gorana Markovića, biće prikazan u subotu 24. avgusta. Okosnicu priče čini glavni junak Flojd, vozač Nacionalne klase, koga tumači Dragan Nikolić. Ovaj film je ostao zapamćen i po uverljivoj priči automobilskog asa sa beogradskih ulica, ali i po muzici iz filma koju je komponovao Zoran Simjanović. Izvođači su neka od najpoznatijih imena u regionu – Dado Topić, Slađana Milošević, Oliver Mandić, Oliver Dragojević, Laboratorija zvuka.

Višestruko nagrađivan film „Miris poljskog cveća“, koji je obeležio domaću kinematografiju, publici će biti predstavljen poslednjeg dana festivala. Rađen u režiji Srđana Karanovića, film je poznat po izuzetnoj glumačkoj ekipi, kao i po originalnom rediteljskom pristupu.

Svi filmovi su digitalno restaurirani u saranji sa Jugoslovenskom kinotekom i kompanijom Vip mobile u okviru projekta Vip Kinoteka, koji je ove godine ušao u drugi ciklus postojanja, a do kraja leta publika će imati priliku da pogleda još jedan srpski klasik u novom ruhu.

Drugo izdanje Dunav Film Festa održaće se u Smederevu od 20. do 25. avgusta, a ljubitelji filma imaće priliku da u autentičnom ambijentu srednjevekovne srpske prestonice pogledaju aktuelna filmska ostvarenja iz deset država kroz koje protiče reka Dunav.

Scroll to Top