5. Festival francuskog filma: 14-18. jun 2023. godine

Sve vesti / Zatvoren prvi Dunav Film Fest

Zatvoren prvi Dunav Film Fest

Zatvoren prvi Dunav Film Fest

Svečanom dodelom nagrada završena je novoosnovana međunarodna filmska smotra „Dunav Film Fest“. Nagrada za najbolji film „Dunav 2860“, jednoglasnom odlukom žirija, pripala je filmu „Limunada“, debitantskom ostvarenju rumunske rediteljke Ioane Urikaru.

 

Film, koji je prošao zapaženo na evropskoj festivalskoj sceni donosi autentičnu životnu priču emigranata kao i prikaz „obećane zemlje“ u novom svetlu. Umesto rediteljke, koja se zahvalila putem video linka, nagradu “Dunav 2860” primio je glumac Goran Radaković, koji tumači advokata u ovom filmu.


Rediteljka Joana Urikaru zahvalila se na nagradi putem video linka

Prema odluci žirija koji su činili naši poznati glumci Jelena Gavrilović, Slaven Došlo i regionalna zvezda Goran Bogdan, nagradu za najbolju režiju odneo je nemački film „U hodnicima“ reditelja Tomasa Stubera, koji je imao svoju premijeru na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Nagradu za najbolji scenario dobio je film „Prevodilac“ reditelja Martina Sulika. Žiri je posebno pohvalio film „Zlogonje“ reditelja Raška Miljkovića, koji je premijerno prikazan domaćoj publici na Dunav Film Fest-u.

Jugoslovenski klasik iz 1984. godine „Varljivo leto ’68“ snimljen u režiji Gorana Paskaljevića, koji je u okviru projekta „Vip Kinoteka“ digitalno restauriran, zatvorio je festival u prisustvu članova ekipe filma.

Tokom trajanja festivala, publika je imala priliku da pogleda 35 najznačajnijih aktuelnih ostvarenja sedme umetnosti koje je iznedrila kinematografija podunavskih zemalja.

„Dunav Film Fest“ prvi put se održava u srednjovekovnoj prestonici srpske despotovine, a ljubitelji filma su imali priliku da se upoznaju sa nekim od najznačajnijih aktuelnih filmskih ostvarenja nastalih u deset država kroz koje protiče reka Dunav.

Scroll to Top