5. Festival francuskog filma: 14-18. jun 2023. godine

Sve vesti / Film „Fabian“ u trci za „Dunavsku lađu“

Film „Fabian“ u trci za „Dunavsku lađu“

Film „Fabian“ u trci za „Dunavsku lađu“

Još jedan fantastičan naslov naći će se u sklopu glavnog takmičarskog programa četvrtog Dunav Film Festa. Publika će, okružena smederevskim zidinama, u nedelju 22. avgusta imati priliku da doživi Berlin 30-ih godina uz najnovije ostvarenje nemačkog reditelja Dominika Grafa.

 

Film „Fabian“, nominovan za nagradu Zlatni Medved na filmskom festivalu u Berlinu 2021. godine, premijerno će se prikazati u Srbiji 22. avgusta s početkom u 21:30 časova u Malom Gradu Smederevske Tvrđave, ali će u isto vreme imati i svoju onlajn premijeru na MojOFF filmskoj platformi.

Publika će kroz tri sata ritmične adaptacije romana Erika Kastnera imati priliku da se vrati u burni period Berlina između sloma tržišta i dolaska nacističke partije na vlast. Porast autoritarnog mentaliteta, ali i samouništenje vajmarske Nemačke fantastično prikazan kroz ponovni susret na velikom platnu, nakon ostvarenja „Delo bez autora“ iz 2018. godine, Toma Šilinga i Saške Rozendal.

Jakob Fabijan (Tom Šiling), pisac reklama za duvansku industriju preko dana i lutalica po kabareima, bordelima i umetničkim ateljeima noću, u svojih dvadesetinešto godina nailazi na razočarenje i raspad sveta koji je do sada poznavao. Svastike se pojavljuju na zidovima, braon košulje se naziru na ulicama, ljudi ili gladuju ili se gube u hedonističkom noćnom životu grada – a ponekad i oboje. Fabijan, Stefan i Kornelija se u ovoj drami suočavaju sa različitim kulturnim i institucionalnim pritiscima koji naglašavaju opasnost pred kojom se nalazi čitava Evropa.

Film „Fabian“, predstavlja jedan od ukupno osam ostvarenja koja se nalaze u ovogodišnjoj trci za  nagradu „Dunavska lađa“.

Publika će tokom šest dana festivala u takmičarskom programu imati priliku da pogleda i sledeće naslove: “Nečista krv – greh predaka”, “Tvoj sam čovek”, “Tereza 37”, “Plavi cvijet”, “Izveštaj Aušvica”, “Žene plaču” i “Konačni izveštaj”.

Podsetimo, četvrto izdanje Dunav Film Festa održaće se od 20. do 25. avgusta u Smederevu na četiri lokacije – Mali Grad Smederevske Tvrđave, brod Pristan, Karađorđev Dud i Centar za kulturu Smederevo. Pored ovih lokacija, program će biti dostupan na MojOFF filmskoj platformi.

Informacije o kompletnom programu nalaze se na sajtu Dunav Film Fest www.dunavfilmfest.rs , kao i na zvaničnoj stranici na Fejsbuku https://www.facebook.com/dunavfilmfest .

Scroll to Top