Četvrto izdanje Dunav Film Festa predstaviće čak 30 ostvarenja od 20. do 25. avgusta u Smederevu, a takmičarski deo glavnog programa festivala ocenjivaće ovogodišnji tročlani žiri. Dunav Film Fest 2021. ugostiće Mladena Sovilja, filmskog i pozorišnog glumca, Ana Mariu Rossi, rediteljku i Emira Ćatovića, glumca, koji će dodeliti nagradu „Dunavska Lađa“ za najbolji film.

 

Predsednica ovogodišnjeg žirija festivala je Ana Maria Rossi, domaća rediteljka čije je filmsko ostvarenje „Ajvar“ učestvovalo u takmičarskom programu trećeg Dunav Film Festa i odnelo nagradu za najbolji scenario.

FOTO: Miladin Čolaković

Uz Ana Mariu, težak zadatak odluke za najbolji film festivala, pripao je i našem pozorišnom i filmskom glumcu Mladenu Sovilju. Mladen je svoju filmsku karijeru ove godine upotpunio ulogom u nagrađenoj TV seriji „Klan“ čije su prve dve epizode premijerno prikazane na Festivalu Autorskog Filma u Beogradu.

Emir Ćatović, poznati crnogorski glumac koga publika pamti po ulozi u filmskom ostvarenju „Budva na pjenu od mora“, biće gost i treći član žirija ovogodišnjeg festivala.

Pored nagrade „Dunavska lađa“, filmovi će se takmičiti i za nagrade za najbolji scenario, najbolju režiju i najbolje glumačko ostvarenje.

Glavni program obuhvata deset ostvarenja, od kojih će se 8 filmova takmičiti za Grand Prix festivala – „Dunavska lađa“. Pored dugoočekivanog domaćeg ostvarenja „Nečista krv – Greh predaka“ koji svečano otvara 4. Dunav Film Fest, u takmičarskom programu naći će se i film „Plavi cvijet“ reditelja Zrinka Ogreste, nemačko ostvarenje Dominika Grafa „Fabian“, drama bugarsko-francuske koprodukcije „Žene plaču“, kao i „Konačni izveštaj“, „Tereza 37“, „Izveštaj Aušvica“ i „Tvoj sam čovek“.

Karte za filmove u Malom Gradu Smederevske Tvrđave se mogu kupiti po ceni od 200 dinara za celo veče, dok je ulaz na ostalim lokacijama slobodan.