5. Festival francuskog filma: 14-18. jun 2023. godine

Sve vesti / Katarina Radivojević zvanično otvorila 4. Dunav Film Fest

Katarina Radivojević zvanično otvorila 4. Dunav Film Fest

Katarina Radivojević zvanično otvorila 4. Dunav Film Fest

Ovogodišnje izdanje Dunav Film Festa započeto je filmom „Nečista krv – greh predaka“, reditelja Milutina Petrovića, koji je prikazan večeras između zidina smederevske tvrđave.

 

Glumica Katarina Radivojević, koja u filmu nosi ulogu Cane, svečano je otvorila četvrti Dunav Film Festival koji je zatim propraćen vatrometom.

„Dobro veče dragi smederevci, meni je posebno drago što sam ponovo ovde nakon 16 godina i nekako su mi se vratile najlepše uspomene iz mog života vezane za najlepše scene iz „Čarlstona za Ognjenku“, ali i najteže. Sećam se kada je puno vas ovde statiralo, kada smo trčali za ružama uz ove stepenice. Pripala mi je velika čast da otvorim ovaj festival i srećna sam što sam ovde večeras sa vama“, zaključila je Katarina.

Pre početka projekcije, publici se obratila Jelena Bilić, PR  Dunav Film Festa, koja se u ime organizacije festivala zahvalila publici, Upravi Grada i Gradu Smederevu, kao i Ministarstvu kulture zbog primećenog značaja i pružene podrške kako bi se festival i ove, četvrte godine za redom, ostvario.

Igor Stanković, idejni tvorac festivala, izrazio je veliko zadovoljstvo povodom održavanja festivala ove godine i rekao da: „Umetnost teži da intrigira i potresa na svim meridijanima, i u nekim budućim vremenima, nekim budućim generacijama, naša umetnost i naše umeće predstavljanja umetnosti vama ima za cilj da ovde i sada vrati druženje, osmeh i nadu u bolje sutra“.

Maja Ćirković, članica gradskog veća grada Smedereva zadužena za resor kulture, informisanja i turizma, kao i predsednica organizacionog odbora festivala, saopštila je da je „sadržaj festivala vezan za visoke umetničke domete, zdrav koncept, prisustvo filmskih delatnika i moć filma koja dela na različitim lokacijama, i da nas čine ponosnim i podstiču nas da negujemo i podržavamo Dunav Film Fest.“

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala, obratio se publici i napomenuo da ovogodišnja selekcija objedinjuje izuzetna ostvarenja, filmove koji pomeraju granice i predstavljaju autorske svetove koji treba da budu viđeni.

Predsednica žirija Ana Maria Rossi osvrnula se na takmičarski program i iskazala veliko zadovoljstvo što se ponovo našla ispred platna na Smederevskoj tvrđavi, ovaj put u ulozi žirija. Pored Ana Marie, o nagradi „Dunavska lađa“, kao i nagradama za najbolji scenario, najbolju režiju i najbolje glumačko ostvarenje odlučivaće glumci Emir Ćatović i Mladen Sovilj.

Nakon projekcije, publici se poklonila ekipa filma, na čelu sa Milutinom Petrovićem i Snežanom Van Hauvelingen.

FOTO: Nenad Živanović
Scroll to Top