Nakon uspešne svetske premijere na filmskom festivalu u Sarajevu, publika je večeras imala priliku da pogleda premijeru domaće serije „Crna svadba“. Četvrti dan Dunav Film Festa obeležen je ovom specijalnom projekcijom prve dve epizode, čiji potpis nose Nemanja Ćipranić i Strahinja Madžarević.

 

U Malom Gradu Smederevske Tvrđave, gde su se pre tačno godinu dana snimali poslednji kadrovi serije, publici su se večeras obratili kreatori ovog psihološkog trilera.

Nemanja Ćipranić, reditelj, rekao je da je za put od same ideje do ovog trenutka bilo potrebno čak tri godine, a na pitanje kako je nastala ideja za snimanje, rekao je: „Ideja nam je bila da u jednom žanrovskom jeziku predstavimo priču koja je univerzalna i jasna svima, i koju gledaoci širom sveta razumeju, kao i da probamo da osmislimo jednu priču koja je vrlo lokalnog karaktera i iskoristimo običaje kojima se drugi do sada nisu toliko bavili. Ova tema nije nikada tretirana na taj način i obrađivana na filmu, te smo mislili da bi ovo gledaocima bilo zanimljivo koliko i nama.“

Publici se večeras obratio i scenarista Strahinja Madžarević koji je istakao da je ovo večeras za srpsku publiku premijerno prikazivanje serije i da će gledaoci imati priliku da pogledaju ostatak serije u oktobru ove godine.

„Crna svadba“, produkcijske kuće FireFly, govori o meštaninu Mitru, inače blagom i mirnom čoveku, koji iznenada i na brutalan način ubija dvanaestoro svojih komšija. Pokušavajući da rasvetle motive zločina, Petar i inspektori Tomić i Blagojević pozivaju Natašu, renomiranog psihologa, da kao sudski veštak utvrdi da li je Mitar psihički oboleo ili se iza zločina krije neki drugi motiv.

Jugoslav Pantelić je, na prvoj konferenciji za novinare, istakao da očekuje da će serija „Crna svadba“ uskoro postati hit TV serija, a ovacije publike nakon večerašnje projekcije dokaz su da ovu seriju očekuje veliki uspeh.

Publika je večeras, pored ove specijalne projekcije, imala priliku da pogleda i filmsko ostvarenje „Izveštaj Aušvica“, reditelja Petera Bebjaka. Ova istinita priča o dvojici mladih slovačkih jevreja koji uspevaju da pobegnu iz Aušvica, nalazi se ovogodišnjem takmičarskom programu i u trci za nagradu „Dunavska lađa“ koja će u sredu na zatvaranju festivala biti svečano dodeljena.

FOTO: Nenad Živanović