5. Festival francuskog filma: 14-18. jun 2023. godine

Sve vesti / Srđan Dragojević zatvorio 4. Dunav Film Fest

Srđan Dragojević zatvorio 4. Dunav Film Fest

Srđan Dragojević zatvorio 4. Dunav Film Fest

Svečanom dodelom nagrada i srpskom premijerom filma Srđana Dragojevića „Nebesa“, koji je pre samo nekoliko dana imao svoju svetsku premijeru u Lokarnu na filmskom festivalu, zvanično je zatvoren 4. Dunav Film Fest.

 

Festival tradicionalno dodeljuje čak četiri nagrade ostvarenjima koja se nalaze u takmičarskoj selekciji, a ove godine, težak zadatak odabira pripao je žiriju koji je radio u sastavu Ana Maria Rossi, Mladen Sovilj i Emir Ćatović.

Emir Ćatović, glumac i član ovogodišnjeg žirija večeras je u Centru za kulturu grada Smedereva proglasio pobednike:

Za iskren i dominantan pristup temi „odnosa sistema prema pojedincu“ koja iako smeštena u lokalne okvire, progovara globalno, nagrada „Dunavska lađa“ za najbolji film pripala je mađarskom reditelju Ištvanu Sabu za ostvarenje „Konačni izveštaj“. 

Rediteljke Vesela Kazakova i Mina Milevaa dobitnice su nagrade za najbolju režiju za film bugarsko-francuske koprodukcije „Žene plaču“. Nagrada za najbolji scenario pripala je nemačkom reditelju Dominiku Grafu i scenaristi Konstantinu Lijebu za film „Fabian“, dok je glumačkom ansamblu filma „Nečista krv – greh predaka“ pripala nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.

Pored četiri nagrađena ostvarenja, u takmičarskoj selekciji našlo se još osam filmova iz zemalja kroz koje protiče reka Dunav, a koje je publika mogla da pogleda u Malom Gradu Smederevske Tvrđave: „Tvoj sam čovek“, „Tereza 37“, „Plavi cvijet“ i „Izveštaj Aušvica“.

Nakon dodele nagrada, punoj sali Centra za kulturu, obratio se reditelj Srđan Dragojević koji je zvanično zatvorio ovogodišnje 4. izdanje Dunav Film Festa.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam večeras u Smederevu i što će publika imati priliku da pogleda film. Posle filmskog festivala u Lokarnu i Odesi, večeras je treća projekcija i, da kažemo, pretpremijera „Nebesa“. Nadam se da će vam se film svideti“, izjavio je Dragojević.

FOTO: Nenad Živanović

Scroll to Top