5. Festival francuskog filma: 14-18. jun 2023. godine

Sve vesti / Filmski festival podunavskih zemalja u Smederevu

Filmski festival podunavskih zemalja u Smederevu

Filmski festival podunavskih zemalja u Smederevu

U Smederevu će od 18. do 23. avgusta biti održan prvi Dunav Film Fest – Smederevo 2018, na kome će biti prikazana aktuelna filmska ostvarenja iz 10 država kroz koje protiče Dunav, najavljeno je na konferenciji za medije.

Gost-selektor je umetnički direktor Festa i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić koji je naglasio da su „inovativnost, raznolikost u umetničkom izrazu, promišljanju i temama, ali i aktuelnost osnovni parametri u odabiru filmova koji će biti prikazani publici pored same geografske odrednice“.

„Kinematografije podunavskih zemlja imaju mnogo toga da ponude filmskoj publici i pravo je zadovoljstvo učestovati u projektu i birati naslove koje će premijerno biti prikazani tokom trajanja festivala“, dodao je Pantelić.

Festival će otvoriti film “Svi znaju” Ašgara Farhadija, sa Penelope Kruz i Havijerom Bardemom u glavim ulogama, koji je otvorio i ovogodišnji Kanski filmski festival, dok će na zatvaranju biti premijerno prikazana restaurirana verzija filma “Varljivo leto ’68” Gorana Paskaljevića u prisustvu samog autora i ekipe filma.

U takmičarskom programu će biti prikazano osam filmova iz Srbije, Austrije, Mađarske, Ukrajine, Slovačke, Rumunije, Nemačke i Bugarske, a Pantelić je pomenuo domaću premijeru srpskog filma “Zlogonje” Raška Miljkovića i ostvarenje “Limunada” Joane Urikaru (Rumunija), dok će kompletan program biti naknadno predstavljen.

„Zemlje kroz koje protiče Dunav obično ponude mnogo više toga što zaslužuje festivalsku pažnju od onoga što je prisutno na festivalima, tako da je Dunav Film Fest fantastična mogućnost da publika pogleda filmove koji bi izostali sa naše festivalske mape, a potencijalni uspeh na festivalu omogući će im dolazak u naše bioskope“, rekao je Pantelić.


Glavni takmičarski program će se odvijati u Smederevskoj tvrđavi, na Gradskom trgu će biti prikazani klasici od “Ko to tamo peva” do “Lepote poroka”, koji su restaurirani u okviru projekta Vip Kinoteka, a na Šlepu će biti revijalni program sa značajnim filmovima koje srpska publika u prethodnoj sezoni nije imala priliku da pogleda.

U Centru za kulturu biće prikazani filmovi o velikanima umetnosti među kojima su Peter Handke, braća Limijer, Pol Gogen, Ogist Roden.

Kako je Pantelić objasnio, svake godine će se menjati gost-selektor, sledeće godine možda to bude direktor Festivala autorskog filma, Slobodne zone ili festivala iz neke druge podunavske zemlje, a ove godine je ta čast pripala Festu.

Idejni tvorac festivala Igor Stanković rekao je da je osnovna ideja bila da se pruži prilika filmovima koji nisu dobili svoje mesto u bioskopskim salama da žive svoje život.

„Bogatstvo kinematografija dunavskog sliva je neisrcpan resurs koji smo želeli da podelimo sa našom publikom“, objasnio je Stanković.

Direktor Centra za kulturu Smederevo i organizator festivala Dragoljub Martić istakao je da je od ovog leta taj grad bogatiji za još jednu kulturnu manifestaciju i dodao da su ponosni što imaju priliku da Smederevo pretvore u mesto važno za kulturni život zemlje i regiona.

Festival se održava i organizuje uz podršku grada Smedereva, a u izvršnoj produkciji Centra za kulturu tog grada.

Scroll to Top