5. Festival francuskog filma: 14-18. jun 2023. godine

Sve vesti / Predstavljen program četvrtog Dunav Film Festa

Predstavljen program četvrtog Dunav Film Festa

Predstavljen program četvrtog Dunav Film Festa

Četvrto izdanje Dunav Film Festa biće održano od 20. do 25. avgusta ove godine u Smederevu. Ceremonija svečanog otvaranja počinje 20. avgusta u 20 časova na Smederevskoj Tvrđavi dugo očekivanim filmom „Nečista krv – Greh predaka“ reditelja Milutina Petrovića.

 

Festival će tokom šest dana biti održan i u Centru za kulturu Smederevo, na brodu Pristan, kao i lokaciji Karađorđev Dud. Pored ove četiri lokacije, program festivala biće propraćen i onlajn na MojOFF filmskoj platformi.

Prva konferencija za medije povodom 4. izdanja Dunav Film Festa u Smederevu održana je danas u Koncertnoj sali Centra za Kulturu u Smederevu. Festival je predstavio ovogodišnji vizual i najavio program, koji uključuje i selekciju filmova koji se takmiče za glavnu nagradu festivala „Dunavska Lađa“.

O festivalu i programu govorili su: Maja Ćirković – članica Gradskog veća grada Smedereva zadužena za resor kulture, turizma i informisanja i predsednica organizacionog odbora festivala; Igor Stanković – idejni tvorac festivala i Jugoslav Pantelić – umetnički direktor Festivala.

“Dunav Film Fest za grad predstavlja značajnu afirmaciju i kotiranje na mapi Evrope”, zaključila je Maja Ćirković, koja je takođe podsetila da je prošla godina bila veoma teška za održavanje Dunav Film Festa, ali da je treće izdanje ipak održano u punom sastavu i sa velikim uspehom, te će grad i ove godine u potpunosti stati iza festivala.

“Publiku ove godine očekuje i jedna novina, a to je da će deca moći da pogledaju filmska ostvarenja za njihov uzrast i koja će njima biti interesantna”, dodala je Maja.

Jugoslav Pantelić, koji se na konferenciju pridružio preko onlajn linka, najavio je da “glavni takmičarski program nudi širok spektar filmova koji stižu iz velikog broja zemalja koje spaja, između ostalog, reka Dunav i da će sadržaj celokupnog festivala zainteresovati sve zaljubljenike u film.”

Pored dečijeg programa, publika će imati priliku premijerno da pogleda čak tri domaća ostvarenja od kojih se film „Nečista krv – Greh predaka“ i TV serija „Crna Svadba“ nalaze u ovogodišnjem takmičarskom programu i trci za glavnu nagradu festivala „Dunavska lađa“, dok će film „Nebesa“ reditelja Srđana Dragojevića zvanično zatvoriti Dunav Film Fest.

„Na brodu Pristan biće prikazana najbolja filmska ostvarenja koja stižu sa našeg kontinenta i šire i koja su obeležila godinu za nama“, izjavio je Jugoslav.

Igor Stanković izrazio je veliko zadovoljstvo i izjavio da se nada da će sva pažnja biti usmerena na ovogodišnji festival budući da sledeće godine Dunav Film Fest obeležava mini jubilej.

“U današnje vreme festivali imaju različite odrednice, dok Dunav Film Fest ima jasnu odrednicu i cilj koji odlikuje prikazivanje najboljih filmova tačno definisanih zemalja po nečemu po čemu se i samo Smederevo ponosi, a to je filmovi zemalja kroz koje protiče reka Dunav”, zaključio je Igor.

Cena ulaznice za takmičarski program na Tvrđavi iznosi 200 dinara i uključuje obe projekcije filma tokom jednog dana, dok je ulaz na ostalim lokacijama slobodan. Broj mesta u Malom Gradu je ograničen i projekcije će se održavati uz poštovanje svih propisanih zdravstvenih mera. Za publiku koja će pratiti festival na onlajn platformi MojOFF cena pretplate na gold paket iznosi 1 dinar.

Više informacija o kompletnom programu naći će se na sajtu Dunav Film Fest www.dunavfilmfest.rs , kao i na zvaničnoj stranici na Fejsbuku https://www.facebook.com/dunavfilmfest .

Scroll to Top